Pití alkoholu se podílí na zvýšeném riziku vzniku rakoviny

Pití alkoholu zvyšuje výskyt rakoviny. Téměř deset procent onemocnění na rakovinu u mužů a tři procenta u žen má na svědomí přílišné holdování alkoholu. Němečtí vědci analyzovali data z Francie, Itálie, Španělska, Velké Británie, v Nizozemí, Řecka, Německa a Dánska.  Nadměrné pití alkoholu způsobilo, že ve Velké Británii se za posledních deset let výrazně zvýšil výskyt rakoviny úst.

Pití alkoholu se podílí na zvýšeném riziku vzniku rakoviny

Vědci zjistili, že až 50 ze 400 případů z celkového počtu 79 100 onemocnění na některé druhy rakoviny má původ v konzumaci vyššího, než doporučeného množství alkoholu.Mnohým onemocněním na rakovinu by se dalo předejít, kdyby muži nepili denně více než dvě sklenky a ženy jednu sklenku alkoholických nápojů. Ještě většímu množství případů rakovinných onemocnění by bylo možné předejít, kdyby lidé pili méně nebo vůbec.Za standardní alkoholický nápoj se považuje takový, co obsahuje dvanáct gramů alkoholu. To je zhruba 125 mililitrů vína nebo malé pivo. Konzumace alkoholu se spojuje zejména se vznikem rakoviny jater, tlustého střeva, jícnu, úst a u žen i prsů.

Mnoho lidí prostě neví, že alkohol zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Ve Velké Británii se za posledních deset let výrazně zvýšil výskyt rakoviny úst. Jedním z důvodů je i nadměrné pití. Vědci analýzou dat zjistili, že v roce 2008 mělo až 57 z 600 onemocnění na rakovinu u mužů souvislost s užíváním alkoholu. Z toho v 33 tisících případech šlo o pacienty, kteří pili více než dva alkoholické nápoje denně. U žen bylo v roce 2008 zaznamenáno 21 z 500 takových případů. Tyto údaje jsou pro lidi dostatečným důkazem, aby pili méně nebo pít přestali. Lidé by se alespoň měli držet doporučených limitů. Hodně obyvatel Evropy si myslí, že lidí, kteří pijí denně více než doporučené množství alkoholu, je málo.

Ve skutečnosti alkoholu holduje mnohem více lidí, protože alkohol je snadno dostupný a relativně levný.  Z americké studie zveřejněné v únoru rovněž vyplývá, že až za třetinou rakovinových onemocnění je nezdravá strava, pití alkoholu a nedostatek pohybu.
 

Autor: Lenka Kostková