Proč konzumace alkoholu zvyšuje riziko rakoviny střev

Každodenní pití vína nebo piva zvyšuje riziko rakoviny střev.

Proč konzumace alkoholu zvyšuje riziko rakoviny střev

 

Studie

Podle studie zveřejněné v International Journal of Cancer, dvě velké sklenice vína, nebo litr piva denně zvyšují o 25 procent riziko vzniku rakoviny ve srovnání s abstinenty. Jeden pohár vína a půl litru piva zvyšují riziko o 10 procent. Výsledky průzkumu ukazují zcela jasně, že čím více alkoholu vypijete, tím vyšší je riziko rakoviny střev. Studii zpracovali na základě výpovědí 478 tisíc lidí z deseti evropských zemí během šesti let. Z tohoto počtu 1800 onemocnělo na rakovinu střev, což je po rakovině plic a prsu třetí nejčastější forma rakoviny. Každoročně diagnostikují toto onemocnění 35 tisícům pacientů a podlehne mu 16 100 osob, píše britský deník. Výsledky vznášejí otazníky nad obecně rozšířenou řadou odborníků, že střídmá konzumace červeného vína zabraňuje srdečnímu infarktu.

Snižit riziko

Riziko vzniku není vysoké, ale je důležité, aby lidé chápali, že mohou snížit riziko vzniku různých typů rakoviny - včetně rakoviny střev - sníženou konzumací alkoholu.

Autor: Lenka Kostková