Rýže - potravina pro zdraví, krásu a štíhlou linii

Snad v žádné kuchyni, nechybí známý pokrm, bílá rýže. Tento asijský produkt, však v sobě skrývá kromě zdraví, i krásu a štíhlou linii. Jak to? Jen se zamyslete nad tím, proč se Asiaté mohou pyšnit krásnou štíhlou linií? Odpovědí jsou zrnka rýže!

Asijská rýže
Rýži lze nalézt již skutečně v každé domácnosti, na rýži jsme si jaksi automaticky zvykli, a možná proto často zapomínáme, že rýže je přivážená z Asie, země původu těchto lahodných zrníček. Dnes známe již přes 10 000 kultivovaných druhů rýže, přesto, často saháme po té nejlevnější rýži. Právě v Asii se vypěstuje asi 90% všech rýžových zrn a právě Asiaté jsou považováni za skutečné kuchaře v souvislosti s rýžovými pokrmy. Japonský alkoholický nápoj saké ale i japonské rýžové koláčky jsou známé po celém světě!

Basmati - jedinečná královna
Každý již alespoň jednou ochutnal rýži, ale víte co je to basmati? Rýže! Jistě, ale víte, jaký je rozdíl mezi klasickou, levnější rýží a lahodnou, gurmánskou basmati? Nejen v ceně, ale především v kvalitě. Na úpatí Himálají, ukrytá v dalekém světě, se pěstuje nejvzácnější rýže světa, unikátní rýže Basmati, s unikátní vůní a chutí. Na rozdíl od klasické rýže, basmati má nižší glykemický index, čili obsahuje méně kalorií, méně tuků, za to zvýšený počet bílkovin. Basmati je zvláště vhodná při bezlepkové dietě, konzumují ji hlavně gurmáni, ale i sportovci, zastánci správné životosprávy a lidé, kteří právě drží dietu za účelem redukce váhy. Basmati je proto mnohem zdravější než klasická rýže a napomáhá v boji proti nadváze.

Banánově - skořicová rýže
Rýže se dá zkombinovat nejen s masem, ale můžete si připravit z ní i sladkou, chutnou, ale především zdravou svačinu. Ochuťte si rýži skořicí a přidejte k ní banán! 50 g mléčné rýže nechte mírně vařit s 1 tyčinkou skořice, s 2 dcl vody. Vařte 25 minut. Mezitím nakrájené kousky banánu osmažte dohněda na pánvi. Pak do rýže nalijte 1 PL medu a nakonec posypte ještě skořicí.