Srdce miluje ovesné vločky a tučné ryby

Srdce je životně důležitý orgán, přesto se k němu nechováme tak, jak by si zasloužilo. Přitom si ho můžeme chránit i zdravou stravou. Víte, které potraviny nám mohou pomoci srdce ochránit?

Srdce miluje ovesné vločky a tučné ryby

Chcete-li podpořit zdraví svého srdce?
Potom si hlídejte jídelníček a zařaďte do něj více potravin s obsahem omega-3. Ty totiž pomáhají předcházet onemocnění srdce a cév. Omega-3 snižují hladinu triglyceridů a následně cholesterolu v krvi. Navíc, jsou základní stavební složkou membrán srdce a podporují správnou cirkulaci krve. Nemusíte přitom sahat hluboko do kapsy, tyto zdraví prospěšné tuky se nacházejí v našich každodenních potravinách. Víte, kde je najít?

Obiloviny pro dobrý start
Jsou první, po čem ráno v kuchyni sáhnete, ovesné vločky? Ideálně zamíchané do bílého jogurtu s nadrobno nakrájeným sezónním ovocem a ochucené lžící medu? Tato pochoutka je nejen dobrá pro vaše chuťové buňky, ale i pro zdraví našeho srdce. Pravidelná konzumace ovesný vloček pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Ještě lépe ale uděláte, když své oblíbené snídaně posypete nasekanými oříšky nebo lněnými semínky, které jsou dobrým zdrojem omega-3.

Nejzdravější ryby jsou, které jsou tučné
Ryby by se na našem talíři měly objevit minimálně jednou týdně. Podle několika studií lidé, kteří pravidelně konzumují ryby, jsou méně ohroženi rizikem předčasného úmrtí v důsledku infarktu myokardu, mozkové mrtvice a kardiovaskulárních onemocnění. Pokud nevíte, kterou rybu si vybrat, sáhněte po tučné mořské s vyšším obsahem omega-3. Správnou volbou je makrela, losos, sardinky, sleď nebo tuňák.

Zelený hřeb je večeře
I vy upřednostňujete před vařenou večeří krajíc chleba? Jak již možná sami tušíte, není to zrovna nejracionálnější volba z hlediska zdravé výživy. Pokud si chuť na pečivo nemůžete nechat zajít, bílé nahraďte celozrnným a přidejte na něj pár plátků avokáda. Toto hruškovité ovoce s lahodnou krémovou chutí se postará o to, aby vaše srdce dostalo slušnou dávku prospěšných tuků omega-3. Kromě toho, pomáhá snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu a zvyšuje "dobrý" HDL cholesterol a také brání kornatění tepen. Abychom si byli jisti, že se o své srdce dobře staráme, měli bychom ho vedle racionální stravy vyživovat i kvalitními potravinovými doplňky - například rybím olejem v kapslích.

Autor: Martina Dvořáková