Vitamíny v mangu a čerstvých fíkách

Ovoce patří mezi oblíbenou složku potravy, mnohdy uhasí nejen hlad, ale i žízeň. Obsahuje důležité ochranné látky - vitamíny, cukry, soli, organické kyseliny a pektinové látky. Hlavním zdrojem vitamínů je syrové ovoce. Obsahuje vitamín C, provitamín A ( karoten ), a některé vitamíny skupiny B. Obsah vitamínu C závisí na druhu ovoce, na jeho zralosti a od času skladování. Nejvíce ho obsahují šípky, černý rybíz, jahody a citrusové plody.

Nejvíce vitamínu C je pod slupkou, proto ovoce podle možnosti neloupeme
Provitamín A se nachází v tmavších zbarvených plodech šípků, meruněk, broskví a rybízu. Podporuje výstavbu nových buněk, působí při syntéze bílkovin a při přeměně tuků a cukrů v lidském organismu. Vitamíny skupiny B obsahuje každé ovoce pod slupkou. Z minerálů obsahuje ovoce hlavně draslík, vápník, železo a hořčík. Čerstvé ovoce obsahuje 80 až 90 % vody a proto rychle podléhá zkáze.

Hlavně v letních měsících během dovolené se setkáme s ovocem, které u nás běžně nevidíme
Chuť těchto tropických plodů je v převážně velmi sladká, a zda nám chutnají, je věcí názoru. Nepopiratelné je, že jsou nositeli organismu potřebných vitamínů a minerálů a mají na něj pozitivní vliv. Pokud si takové ovoce koupíme v obchodě, je třeba myslet na to, že je chemicky upravené a dříve než ho začneme konzumovat, je třeba jej důkladně omýt a oloupat. Jiné je pokud si utrhneme ovoce přímo ze stromu. Většina těchto plodů je česaná ještě v nezralém stavu, proto je třeba při koupi dávat pozor. Může se totiž stát, že se zkazí ještě před tím, než stihnou dozrát. Doma je nikdy neskladujte v lednici a nedovolte, aby se opíraly o sebe. Jednotlivé druhy si totiž mohou vzájemně uškodit a také změna teploty může nadělat škodu.

Čerstvé fíky
Jsou slaďoučké jako med a mají měkkou dužinu. Plody obsahují 80 % vody a 25 % cukrů a vitamíny A, C, B1, B2. Mezi řadou dalších látek jsou nejvzácnější enzymy, které podporují trávení a samozřejmě vláknina. Nedají se přepravovat na velké vzdálenosti, proto se u nás můžeme setkat spíše se sušenými než čerstvými. Plody po sušení obsahují pouze 18 % vody, 60 % cukru, 5 % pektinu, 3 % škrobu a asi 1 % tuku. Skladovat je můžete i několik měsíců, ale vyplatí se preventivní kontrola. I přes dobrou trvanlivost se občas stane, že je napadnou roztoče. Pokud právě hubnete, pomohou vám fíky zahnat a překonat pocit hladu a hlavně z nich nepřiberete. Zlepšují trávení a navíc působí jako přirozené projímadlo ... Kromě toho fíky zlepšují schopnost soustředit se , působí blahodárně na nervy a mozek. Fíky jsou vhodným antidepresivem, a tak jsou schopné vylepšit vaši pochmurnou náladu.

Další úžasné ovoce je mango
Není divu, že v Indii, kde mango tvoří polovinu celé ovocné produkce, mu dali přívlastek " božské ". Jeho chuť připomíná lahodnou směs broskve a ananasu. Dobré zralé mango je tak šťavnaté, že ho nelze jíst u stolu, ale prý jen ve vaně, neboť sladká šťáva z něj přímo stříká. Některé odrůdy však mají originální pryskyřičnou až terpentýnovou chuť, která jedny odrazuje, druhé naopak přitahuje. Vychlazené plody však chutnají příjemně. Po tomto pamlsku se nesmíte alespoň dvě hodiny napít vody, mléka, ba ani alkoholu. Prý by vám mohlo být strašně špatně od žaludku.