Ovoce při onemocnění cukrovkou a hubnutí

Jíte ovoce? Kdy a jak často? To jsou dvě otázky, které by měly zajímat hlavně nemocné s cukrovkou a také ty, kteří chtějí zhubnout. I u ovoce je totiž důležité sledovat obsah kalorii, ale i hodnotu cukru, tedy glykemický index. Dále je třeba si uvědomit, že ovoce bychom měli konzumovat dopoledne, kdy je na jeho příchod organismus nejvíce připraven.

Ovoce při onemocnění cukrovkou a hubnutí

Ovoce je důležitou součástí našeho stravování
Přestože dennodenně slyšíme o tom, jaké jsou ovoce a zelenina pro nás důležité, stále je nekonzumujeme v dostatečném množství. Výživoví specialisté a lékaři radí, jíst minimálně půl kila ovoce a zeleniny denně, přičemž zhruba dvě porce by mělo představovat ovoce. Ovoce je zdrojem vitaminů, minerálů, stopových prvků, vlákniny a mnoha dalších živin, bez kterých lidský organismus nedokáže fungovat. Pokud člověk nemá žádné zdravotní problémy, může konzumovat jakékoliv oblíbené ovoce, včetně sušeného. Je však třeba myslet na to, že ovoce je zdrojem cukru, a pokud se to s jeho konzumací přehání, může to mít negativní účinky na lidský organismus. Riziko hrozí zejména tehdy, pokud se konzumuje kromě přirozeného cukru v ovoci i přidaný cukr, jehož je v potravinách víc než dost. Zajímavé jsou v tomto směru zjištění The American Heart Association. Ta doporučuje ženám nezkonzumovat  denně více než 100 kalorií z přidaného cukru, mužům 150 kalorií z přidaného cukru denně. Avšak Američané zkonzumují v přepočtu o 355 kalorií z přidaného cukru navíc a to každý jeden den!  V důsledku toho trpí stále více lidí nejen cukrovkou, ale i nadváhou, obezitou a dalšími vážnějšími chorobami.

Samozřejmě, při cukrovce a redukčních dietách, je třeba sledovat i obsah cukru

  • Ovoce s nízkým obsahem cukru

citron, maliny, ostružiny, brusinky

  • Ovoce s nízkým až středním obsahem cukru

broskve, jahody, borůvky, melouny, papája, nektarinky, jablka, guava, meruňky, grapefruit

  • Ovoce s poměrně vysokým obsahem cukru

kiwi, hrušky, ananas, švestky, pomeranče

  • Ovoce s velmi vysokým obsahem cukru

banány, mandarinky, mango, fíky, třešně, višně, hroznové víno, granátová jablka, sušené ovoce