Antioxidanty mohou zvýšit riziko cukrovky?

Antioxidanty mohou zvýšit riziko cukrovky.  Antioxidanty mohou zvyšovat riziko cukrovky 2. typu, minimálně v prvotních stádiích. Zjistil to tým australských vědců .

Antioxidanty mohou zvýšit riziko cukrovky?

Odborníci publikovali v časopise Cell Metabolism studii, v níž pokusy na myších prokázaly, že zvýšený příjem antioxidantů může přispět k cukrovce  2.typu.
Experti zkoumali účinky oxidativního stresu na dvou skupinách myší, které krmili potravou s vysokým obsahem tuků. Jedné skupině hlodavců přitom chyběl enzym s názvem Gpxl, který pomáhá snižovat oxidativní stres.
Po 12 týdnech experimentu vědci zjistili, že myši bez tohoto enzymu měli menší riziko získání inzulínové rezistence než ty normální. Ale když myši bez enzymu Gpxl začali léčit antioxidanty, riziko inzulínové rezistence se zvýšilo.

Z toho vyplývá, že i když antioxidanty působí proti oxidativnímu stresu, zároveň mohou vyvolat inzulínovou rezistenci a přispět tak ke vzniku cukrovky 2. typu.
Antioxidanty jsou proteiny, které brání buňky před poškozením volnými radikály. Ty způsobují oxidativní stres, který je jednou z příčin rakoviny, srdečně-cévních onemocnění nebo právě cukrovky. Na tu trpí na celém světě 246 miliónů lidí.
 

Autor: Lenka Kostková