Bubliny ano, ale v nápojích se jim raději vyhněte

Pozor na sycené nápoje! Způsobují tělu bolest. Pitím sody se může podráždit nemocný krk, ale že by spouštělo v těle stejné senzory bolesti jako ostrá  hořčice nebo křen? Vědci tvrdí, že ano. Člověk tuto ostrost nepociťuje, tělo ano. Za všechno údajně mohou bublinky - tedy oxid uhličitý.

Bubliny ano, ale v nápojích se jim raději vyhněte

Bublinkové vody vyvolávají dva velmi rozdílné pocity. Dokáží znecitlivit a zároveň i popálit. Každý zná ten svědivý pocit či brnění v krku, když vypije sycený nápoj příliš rychle.  Tento pocit prochází nervy z nosu a úst, které přenášejí vjemy bolesti, teploty a tlaku na kůži.

Co vědci však nevěděli, které buňky a molekuly v těchto buňkách jsou odpovědné za spouštění pocitu bolesti, který trochu pocítíme, když se napijeme sycené vody.  Rozhodli se proto nakapat roztok nasycený oxidem uhličitým na nervové buňky získané z nosu a úst a zjistili, že roztok aktivoval jen některé z nich. Buňky, které reagovaly na roztok, byly tytéž, které jsou citlivé na hořčici. Tyto buňky obsahují gen označovaný TRPA1, který slouží jako senzor bolesti. Například myši bez genu TRPA1 projevují mnohem nižší citlivost na oxid uhličitý.

Nyní je už tedy známo, proč oxid uhličitý vyvolává v těle bolest. Otázkou zůstává, proč tedy lidé sycené nápoje pijí? V Paříži je dokonce nový park s fontánkami s pitnou přidanou sodovou vodou. Sycené nápoje dramaticky zpomalují růst bakterií. Oxid uhličitý v nápojích je tedy zřejmě jakousi očistou, která však škodí i zdraví prospěšným bakteriím.

Autor: Martina Dvořáková