Vzpomínky na dětství ovlivňují nejen některé naše postoje v dospělosti. V paměti nám zůstávají nejen okamžiky, kdy jsme byli šťastní, protože nás rodiče, sourozenci a prarodiče milovali. Ale šťastní jsme byli také u jednotlivých pokrmů, které nám s láskou připravovali. Vzpomínáte? Citíte tu vůni babiččiny svíčkové a maminčiných řízků s okurkovým salátem v neděli?
Vzpomínky vztahující se k jídlu často ovlivňují to, co si denně klademe na talíř
Uvádí se to v nové studii švýcarských vědců. Muži milují těstoviny a maso, protože jim připomínají mateřskou péči, zatímco ženy mají rády sladké pokrmy, které jim připomínají příjemné chvíle strávené v kuchyni. Chuť se utváří od nejútlejšího věku. Můžeme však dokázat změnit své návyky tak, že se pokusíme paměť oklamat, píše italský deník. Vědci ze Švýcarska vyzvali dobrovolníky, aby ohodnotili pochutiny, jako je čokoláda, brambůrky či sladkosti, a pak s pomocí funkční magnetické rezonance sledovali, které části mozku se u každého z nich aktivují. Ukázalo se, že sledované osoby se rozhodovaly vždy pro takové pochutiny, na které si z první části testu lépe pamatovaly. Potvrdilo to i aktivaci oblastí paměti.
Vzpomínka na jídlo je hlavním motorem volby,
která přichází v důsledku zesílené komunikace mezi hippocampusem, zónou mozku, která je klíčová pro zobrazování vzpomínek, a částí prefrontální mozkové kůry, která je "sídlem" rozhodovacích procesů. Ve studii se podrobně vysvětluje, co se děje v mozku, když vzpomínka oživí touhu po pochutině, ale to samé se děje pokaždé, když jíme a vysvětluje to také, proč má každý z nás svá oblíbená jídla. Nejde jen o oblíbená jídla, ale také o vůně, které připomínají klidné chvíle a rodinné zvyky.
Jídla, která připomínají klidné ovzduší, se však liší podle pohlaví
zatímco muži dávají přednost těstovinám a masu, protože jim připomínají mateřskou péči, ženy mají v oblibě čokoládu a dorty navozující příjemné vzpomínky vztahující se k přípravě jídel. Tyto pokrmy jsou preferovány tehdy, když potřebujeme jídlo "pro útěchu". Při každodenním výběru jídelníčku se však spoléháme na vzpomínky na to, co nám chutnalo. Jíme nejprve hlavou, až potom ústy. A vzpomínky, kterými se v průběhu života při výběru jídla řídíme, jsou spojeny s ranním dětstvím. Chuť se utváří již od útlého věku. Spojení příjemných vzpomínek z dětství s vyváženou a zdravou stravou je nejlepší prostředek, jak si v dospělosti vytvořit správný jídelníček a vyhnout se tak nadváze a obezitě.
Pozor na negativní vzpomínky
Musíme však dávat pozor na negativní vzpomínky. Výzkum z Kalifornské univerzity ukázal, že je možné vštípit si negativní vzpomínky na jídlo a změnit tak své zvyklosti u stolu. Vědcům se se podařilo přesvědčit několik dobrovolníků o tom, že jim v dětství bylo špatně, když jedli vejce. Falešné vzpomínky na jídlo se mohou vytvořit i pomocí rozhovorů s jinými osobami. Dobrovolníci pak podstatně snížili spotřebu vajec a totéž se podařilo i s dalšími jídly, jako je například zmrzlina. Jde to i opačně: při sérii pokusů byly dobrovolníkům vštípeny falešné pozitivní vzpomínky a vědci je přesvědčili o tom, že jejich oblíbeným jídlem v dětství byl chřest. Výsledkem bylo, že na něj pak měli větší chuť a jedli ho častěji. To vše naznačuje, že vzpomínky mohou na jedné straně řídit výběr potravin, ale na druhou stranu mohou být i ovládané. Obézní mladík by tak mohl být podroben terapii na bázi falešných pozitivních vzpomínek spojených se zdravou stravou, která by mu pomohla snížit nadváhu.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.