Jak se zbavit škrábání v krku?

Co pohladí hrdlo? Sáhněte po osvědčených domácích receptech. Teplé pivo, sůl a česnek vyženou škrábání z krku.

Kloktejte!

Zásluhou této činnosti z dutiny ústní a hltanu rychleji vyplavíme choroboplodné zárodky. Pokud má kloktání zmírnit bolesti, věnujte se mu jednou za hodinu. Odvážlivci nedají dopustit na kloktání s padesátiprocentní slivovicí, která prý zaručeně vypálí
záškodníky. Ještě lepší službu však udělají roztoky s dezinfekčními účinky. Připravte si vývar z mateřídoušky, řepíku lékařského, heřmánku pravého nebo ze šalvěje lékařské. Potřebujete polévkovou lžíci některé z těchto bylinek, půllitr vařící vody a patnáct minut času, během kterého se bylinky louhují. Čaj nechte vychladnout, ke kloktání je nejvhodnější vlažný. Zaneprázdněným pomůže slaná voda. Na sklenici vlažné vody potřebujete lžičku obyčejné nebo mořské soli. Má dezinfekční účinky a zvlhčuje sliznice, což přeje ústupu nepříjemného škrábání v hrdle. Nebo místo soli použijte jedlou sodu. V hrdle vytvoří zásadité prostředí, které bakteriím nevoní.

Pijte!

Aby vás hrdlo nepálilo, musíte sliznice udržovat vlhké. Kloktání kombinujte s popíjením dostatečného množství tekutin, především bylinkových čajů, šalvějového, řepíkového, heřmánkového nebo jitrocelového. Všechny se vyznačují skvělými protizánětlivými účinky a díky tomu, že je spolknete, léčivá látka pronikne hlouběji do hrdla než jen při kloktání. Bylinkový čaj si připravte ze lžičky některé ze sušených rostlin a ze čtvrtlitru vařící vody. Nechte ho pět až deset minut louhovat a popíjejte dva až třikrát denně. Slaďte medem, nejlépe horským.

Pivo pomůže

K osvědčeným receptům patří i pivo. Ale ne každé. Musí být zásadité. Před konzumací ho zahřejte, ale nenechte vařit. Po mírném ochlazení ho dochuťte dvěma lžícemi medu a vypijte. Organismus obohatí o pořádnou dávku antibakteriálních látek a vitamínů skupiny B. Pokud vám pivo nechutná, postupujte takto s medem nebo si med přidejte do mírně zahřátého mléka. Tento produkt včel má významné hojivé a protizánětlivé látky, zásobí vás vitamíny a minerály, především železem. Med navíc posílí obranyschopnost, uklidní vás a pomůže vám usnout. I kvalitní spánek má jako lék cenu zlata.

Slepičí polévka

Při potížích si uvařte pořádný hrnec vývaru, raději ze slepice, než z kuřete. Jezte ji tak často, jak se dá. Zásobí vás zinkem a antibiotiky, navíc vás zbaví hlenů. Ještě léčivější bude, když do ní těsně před konzumací přihodíte nadrobno nakrájený česnek nebo chilli.

Zábal krku

Krk si oviňte tkaninou namočenou ve studené vodě. Dávejte pozor, aby důkladně kopírovala vaše linie a nevytvořily se pod ní vzduchové bubliny. Jako druhou vrstvu přiložte igelit, třetí bude suchá látka. Obklad nechte působit přibližně dvě hodiny, pak si dopřejte tří- až čtyřhodinovou pauzu a balení zopakujte. Hrdlo vyléčí teplo, které vzniká působením studené vody. V kombinaci se suchou tkaninou a s igelitem místo přiložení na krátký čas ochladí, ale po několika minutách se oblast prohřeje, rozšíří se cévy a výsledkem je urychlení hojivých procesů a rozloučení s nepříjemnou bolestí.
Priessnitz obklad pomáhá i při revmatických bolestech i při podvrtnutí kotníku, jeho zásluhou se poraněné místo rychleji zbaví otoku. Zbaví vás i déle trvající horečky, a pokud si ho přiložíte na hrudník, i suchého kašle.

Recept pro dospělé

Hrdlo oviňte suchou tkaninou. Na ni přiložte látku namočenou v bílém alkoholu a dílo zakončete suchým šátkem. Obklad skvěle zahřeje a ztlumí nepříjemné bolesti.

Nebojte se česneku

Jakmile pocítíte podezřelé škrábání a pálení v krku, zkonzumujte dva-tři stroužky. Nakrájejte je na drobné kousky nebo prolisujte a nechte deset minut odstát. Skvělé přírodní antibiotikum bezpečně zlikviduje bakterie, plísně i viry. V česneku najdete i jód, křemík, vitaminy
skupiny B a látky inzulínového charakteru.
Bojíte se zápachu? Česnek nežvýkejte, jen spolkněte a zajezte petrželkou nebo zapijte mlékem.

Česnekové bonusy

Zatočí s podrážděným hrdlem, zředí krev a zabrání tvorbě krevních sraženin, sníží krevní tlak a prospěje střevní flóře.

Domácí sirup

Větší cibuli nakrájejte na drobné kostičky, posypte je cukrem nebo smíchejte s medem. Směs nechte odstát několik hodin, ideálně celou noc. Za ten čas se z cibule uvolní léčivý sirup, který vícekrát denně užívejte každé dvě hodiny, jednu až dvě čajové lžičky. Do těla vám propašuje pořádnou dávku éterických a protizánětlivých látek, které si s choroboplodnými záškodníky rychle poradí. Postarají se také o rychlejší uvolňování hlenu. V cibuli najdete vitamin C a vitaminy skupiny B i zinek. Imunitu budete mít silnou jako lev. A nejen to. Rychleji vám budou růst vlasy a budete mít pevnější nehty, protože cibule obsahuje síru a křemík. Konzumace syrové cibule zažehná i plynatost, zácpu, vysoký krevní tlak a sníží hladinu špatného cholesterolu.


Mohlo by vás také zajímat