Jak se zbavit zácpy?

Bílý jogurt, nakrájené jablko a k tomu sklenici čisté vody, tato trojkombinace rozhýbe tlusté střevo.

Jak se zbavit zácpy?

Vláknina vás rozhýbe

Jíte výlučně bílé pečivo? Třikrát týdně si dáte hrubý hovězí steak? Ovoce a zeleninu používáte pouze k dekoraci? Pokud jste na všechno odpověděli kladně, zřejmě znáte patálie se zácpou. Pokud ne, co chvíli se stanou vaším věrným společníkem. Samozřejmě, pouze v případě, že nic nezměníte. Odteď si do jídelníčku zařaďte více nerozpustné vlákniny! Je účinným prostředkem proti zácpě, tělo ji neumí strávit a z útrob putuje vlastně beze změny. Ale právě díky tomu je vícenásobně prospěšná. Výborně rozhýbe tlusté střevo, jeho obsah se tak rychleji posouvá správným směrem. Je také komponentem, na který se váže voda, stolice je proto měkčí a její vyprázdnění snadnější. Vláknina pohlcuje i případné alergeny a karcinogeny, které se dostaly do těla. U nich obzvlášť platí, že čím dříve tělo opustí, tím lépe. Mohly by dráždit střevní stěnu, poškozovat ji a navíc je tu riziko, že znovu proniknou do krve a budou škodit.

Naše rada

Dávku vlákniny si dopřejte alespoň jednou denně, nejlépe z ovoce, ze zeleniny, luštěnin či z celozrnného pečiva. Ideální večeře po novém se může skládat ze zeleninového salátu z nakrájené zelí, rajčat a okurek. Zalijte ho dresinkem z bílého jogurtu, ochuťte solí, česnekem a zajídejte čerstvým grahamovým pečivem. Vzdali jste se dobré hovězí roštěnky, protože víte, že tmavé maso je nezdravé a může vyprovokovat zácpu? Na hovězí nemusíte úplně zanevřít, čas od času prospěje, zejména při anémii z nedostatku železa. Pokud si ji však připravíte na oběd, maso zkombinujte s pořádnou porcí nakrájené zeleniny nebo si později pochutnejte na dvou jablkách, pomerančích či jednom grepu. Slupky, které obalují jeho dužinu však neodstraňujte. Jsou sice hořké, ale je to vláknina, která skvěle podpoří pohyblivost střeva, čistí ho a minimalizuje riziko vzniku zácpy. Preferujte celozrnné pečivo, čerstvé je nadmíru chutné, a když vám pod zuby zakřupou kousky lněných nebo slunečnicových semínek, budete mít pocit, že jste pro zdraví udělali hodně. Když občas neodoláte bílému chlebu, chudému na vlákninu, na plátek šunky či sýra si naložte dva-tři listy ledového salátu, polovinu nakrájeného rajčete a kousek papriky. Vařívala vám máma v dětství ovesnou kaši s medem? Znovu ji objevte, možná vám po letech dobře padne její jednoduchá chuť. Pokud sladké příliš nemusíte, vynikajícím lékem proti zácpě je i na slano připravená kukuřičná kaše s kouskem rozpuštěného másla.

Pomůže to?

Přemýšlíte, že zácpě předejdete vlákninou rozpustnou ve vodě, kterou si koupíte v lékárně? Lepší je získaná z přirozených zdrojů, ale když to jinak nejde, člověk si může pomoci i takto.

Sport a ještě jednou sport

Bez něj vám ochabnou nejen bicepsy, ale i svaly přední břišní stěny. Přijdete tak o břišní lis. Vyvíjí tlak, který napomáhá pohyblivosti tlustého střeva a plynulému posouvání jeho obsahu. Kdyby se tak nedělo, časem by zlenivělo a ochablo. A následek? Zpomalení střevních pohybů a houstnutí obsahu, protože v tlustém střevě se vstřebávají tekutiny. Čím déle tam stolice pobude, tím je tvrdší.

Řešení?

Pro správné fungování střev se nemusíte ve fitness každý den mořit až na hranici vyčerpání. Stačí, když si dva-třikrát týdně půl hodiny dopřejete intenzivnější procházku, běh, cyklistiku, bruslení, badminton či skákání přes švihadlo. Abyste udělali pro sebe maximum, tyto druhy sportu zkombinujte s dvaceti až třiceti břišními cviky. Pevné břicho rovná se silný břišní lis.

Zalévejte se jako květina

Přestože jste to už slyšeli stokrát, pitný režim je nesmírně důležitý a opravdu nestačí vlít do sebe dvě sklenice džusu a dvě kávy. Pokud na to nedbáte, hrozí vám dehydratace, při níž se stolice rychle změní na tvrdou a nehybnou skálu. Organismus se totiž o sebe částečně postará a chybějící tekutiny si odsaje ze střevního obsahu.

Kolik tekutin?

Jejich množství závisí hlavně na stavbě těla. Pokud jste štíhlá osůbka, postačí vám minimálně litr a půl, statný stokilový chlap však potřebuje i přes dva litry. Které nápoje jsou zaručení bojovníci. Optimální je čistá voda z vodovodu nebo stolová v láhvi. Je vlastní tělu, člověk nemá problém s jejím zpracováním, a proto může pomoci pravidelnému vyprazdňování. Mnozí si při zácpě nasadí stoprocentní ovocné džusy z obchodů. Nejsou špatné, ale nachází se v nich mnoho chemických konzervantů, stabilizátorů, které zbytečně znečišťují střevní sliznici. Pokud si už chcete do pitného režimu zařadit, „fresh“, výhodnější je ovoce si odšťavnit doma. U tekutin však nelze opomenout ještě jedna věc, a to dostatek vlákniny ve stravě, aby se voda měla na co navázat. Pozor! Nenalévejte se kolovými nápoji, silným černým čajem a velkým množstvím kávy, patří k vyvolávačům zácpy.

Probiotické hody

Také pomáhají správné pohyblivosti tlustého střeva. Probiotika si dopřejte z acidofilního mléka, z jogurtů nebo ve formě výživových doplňků. Vždy jsou doslova balzámem na střevní sliznici. Starají se o rovnováhu mezi "dobrými a špatnými" bakteriemi v tlustém střevě a zvyšují odolnost sliznice proti škodlivinám, alergenům a karcinogenům. Jejich dalším plusem je okyselování střevního prostředí, což příliš nevoní ani kvasným bakteriím, které tam žijí. Brání jejich neúměrnému množení, což je dobré, protože když jich je moc, výsledkem jsou kvasné procesy a plynatost. Střevo může být vinou toho příliš nafouklé a platí, že čím má větší průměr, tím je línější a má menší sílu. Svůj obsah pak neposouvá dostatečně rychle a vzniká zácpa. Probiotika však tomu zabrání.

Kolikrát za den?

Zácpa je těžké, prodloužené a nepravidelné vyprazdňování stolice, která je navíc tvrdá. Nedá se přesně stanovit, co je v tomto případě norma. Někdo navštíví toaletu třikrát za den, jiný jednou za tři dny. Normální je, když je stolice pravidelná, vyprazdňování nezpůsobuje bolesti, krvácení a v žádném případě nesmí v člověku navozovat pocity strachu. Zácpou začíná trpět člověk, který dvacet let chodil na velkou potřebu i dvakrát za den a najednou se neumí vyprázdnit ani po dvou dnech. Tehdy pátráme, co se v jeho životě změnilo. Na vině může být stres, změna prostředí, nevhodná strava, sedavý způsob života, přirozeně líné střevo, ale jsou i vážnější příčiny. Rakovina nebo záněty tlustého střeva a srůsty v něm. Existuje i onemocnění, při kterém v jisté části tlustého střeva chybí nervová vlákna a postižený úsek se proto nehýbe. Než zajdete k lékaři, vyzkoušejte několikadenní úpravu stravy, dostatek tekutin a pohyb. Při léčbě zácpy je však nutné mít dostatek trpělivosti. Pokud jí někdo trpí už dvacet let, ať nečeká, že se vše napraví během dvou dnů.

Ranní nácvik

Vyzkoušejte speciální cvičení, které musíte opakovat každé ráno ve stejnou dobu a v přesném pořadí. Nejprve vypijte sklenici vlažné vody a po něm si masírujte břicho. Začněte v pravém podbřišku, přejděte na oblast pod játry, pak doleva a skončete v levém podbřišku. Kopírujete tak přirozený směr pohybů tlustého střeva a dáváte mu impulsy na to, aby se vyprázdnilo. Nakonec se posaďte na toaletu. Úspěch se nedostaví okamžitě, přijde možná až po několika týdnech, ale díky pravidelnosti si vypěstujete správný vyprazdňovací reflex.

Zkuste přírodní projímadla

Sušené švestky
Jsou úžasným lékem proti zácpě. Koupené si před konzumací umyjte, abyste odstranili oxid siřičitý, kterým mohou být ošetřené. Hrst zkonzumovaných švestek zapijte alespoň dvěma-třemi sklenicemi vody. Naváže se na nestravitelnou vlákninu v nich, a tak zvětší svůj objem. Ze střevního obsahu se vytvoří větší měkčí masa, která nastartuje vyprazdňování.

Lněná semínka
Jednu až dvě lžíce semínek zamíchejte do jogurtu, později zapijte dvěma sklenicemi vody a pak už jen čekejte. Výsledek se dostaví. Prostředkem proti zácpě je i lžíce dýňového, slunečnicového či olivového oleje ráno nalačno. I v nich se nacházejí látky, které mohou střevy pohnout.

Voda z kysaného zelí
Kysané zelí i voda z ní přinášejí stejný účinek. Kyselé prostředí podráždí střevo, upraví mikroflóru a vše se v dobré obrátí.

Pozor!

U přírodních projímadel buďte opatrní. Nenakrmte se všemi najednou a v obrovských množstvích, abyste nakonec neskončili na chirurgické pohotovosti s neprůchodností střeva. Doprovázejí ji nesmírně bolesti, zvracení a břicho je tvrdé jako prkno.

Autor: Lenka Kostková