Do kávy si lidé dávají leccos od mléka a smetany počínaje, po různé druhy alkoholu konče. A v Hollywoodu přišli s myšlenkou kávy, která zasytí a zároveň pomůže snížit váhu. Káva dostala název “neprůstřelná” a její recept pochází až z dálného Tibetu.
Název tohoto nápoje je známý pod anglickým "bulletproof coffee"
Trochu mate. V překladu jde totiž o tzv. neprůstřelnou kávu, resp. kávu "s krunýřem". Co si pod tímto pojmem máme asi tak představit? Nic. Jde jen o označení, která na sociálních sítích vyvolala humbuk. Zázračná káva, do které se přidá lžička másla a kokosového oleje, by měla pomoci při hubnutí, zasytit a zajistit přirozené zdraví. Tento recept pochází z Tibetu, kde si šerpové přidávali máslo do čaje a díky tomu zvládli lépe himálajské výstupy. Déle se vydrželi soustředit a měli energie na rozdávání.
Jak to funguje?
Američan Dave Asprey přenesl myšlenku z černého čaje do kávy, dodal k tomu ještě lžičku kokosového oleje a z tohoto nápadu rozvinul dietní myšlenku. Základem jsou bílkoviny namísto sacharidů, blízké paleo stravování. Oříšky, semínka, bylinky, nerafinované rostlinné oleje (kokosový, olivový), čerstvá zelenina a maso jsou na seznamu povolených potravin, přičemž cukr, obiloviny a mléčné výrobky jsou tabu.
Pozor na cholesterol
Hlavní složkou másla je tuk, který dodá více energie s porovnáním se sacharidy či proteiny. Takže 80 gramů másla obsahuje asi 600 kilokalorií. Snížení hmotnosti ale nedocílíme jen energetickým nedostatkem. Máslo obsahuje mimo jiné mnoho nepříznivých mastných kyselin a cholesterolu, který špatně ovlivňuje kardiovaskulární onemocnění. Z pohledu dietoložky nelze máslo s kávou považovat za náhradu jídla.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.