Mléko kozí, ovčí, kobylí a dokonce velbloudí? A proč ne!

Mléko je tekutina určená hlavně na výživu mláďat , ale stejně tak už tisíce let tvoří hlavní potravinovou složku lidí. Z kravského , kozího , ovčího , sobího , buvolího , velbloudího mléka se vyrábějí mnohé potraviny a nápoje .

Mléko bez ohledu na původ obsahuje širokospektré množství nenahraditelných složek

Živočišné bílkoviny , lehce stravitelný tuk , minerální látky , esenciální aminokyseliny , stopové prvky , mléčný cukr , vitaminy . Podporuje imunitní systém , látkovou výměnu a zachovává tělo zdravé a vitální . Najdeme v něm vitamíny A , B2 , B6 , B12 , D. Minerální prvky - hořčík , vápník , fosfor , sodík , síru , draslík , chlor , mikroelementy - železo , fluor , měď , mangan , zinek , molybden , selen . Tyto všechny složky se postarají na procesech regulace krevního tlaku , mají vliv na stavbu nehtů , zubů a kostí . Vitamíny E a A jsou důležité pro dobrý zrak , vlasy a nehty , normální růst a odolnost proti infekcím . Přítomné vitaminy skupiny B příznivě ovlivňují srdeční činnost a nervový systém. Mléčný cukr laktóza je lehce stravitelný mléčný sacharid, který slouží jako zdravý zdroj energie . Není vhodný pro lidi, kteří trpí intolerancí laktózy nebo mají alergii na mléko Laktóza se podílí na vývoji mozku a nervového systému , normalizuje střevní mikroflóru , reguluje tělesnou teplotu .  Mléčný tuk se dobře vstřebává a tráví . Dětem by mělo podávat plnotučné mléko , protože vitamíny A , D , E , K jsou rozpustné pouze v tucích .

Kozí mléko

Kozí mléko má pozitivní účinky na lidský organismus a mohou ho konzumovat děti alergické na kravské mléko. Kozí mléko je biologicky velmi významný nápoj , který má jiné složení než mléko kravské . Obsahuje minerální soli vápníku , hořčíku , sodíku , draslíku a fosforu , soli stopových prvků : mědi , zinku , manganu , titanu , chromu a kobaltu , vitamíny A , B1 , B2 , B12 , C , D , E a kyselinu listovou . Lepší stravitelnost kozího mléka je způsobena rozměry a složením tukových částic , které jsou rozptýleny v malých kuličkách (podobně jako u mléka mateřského ) . Toto mléko je prevencí nádorových onemocnění , má pozitivní účinky na žaludek , slinivku , zmírňuje alergie , migrénu ,kožní onemocnění , obnovuje a regeneruje buňky a pomáhá odstraňovat škodlivé látky z těla . Je to lék na dlouhověkost a navrátí ztracenou mládí .

Ovčí mléko

Ovčí mléko je získáváno převážně ekologickým způsobem , protože ovce většinou žijí na pastvinách v horách . Je řazeno mezi cenné biopotraviny , má hustší konzistenci než kravské a je také výživnější  Ovčí mléko obsahuje dvojnásobek bílkovin , vitamínů B , tuku a vitamínů v něm rozpustných ( A , D , E a K) , minerálních živin ( vápník , fosfor , hořčík , železo , zinek , měď ) . Obsah vitaminu B3 , C a D je dokonce 5krát větší než v kravském mléce . Tuk má jemnější složení mastných kyselin , nezvyšuje cholesterol a neukládá se do tukových tkání - slouží jako okamžitý zdroj energie . Kyselina listová chrání tělo před rakovinou . Kyselina linolová ( CLA ) zase pomáhá při odtučňování a bojuje proti skleróze .  Obsahuje laktoferin s funkcí přenášet železo v živých systémech , má antimikrobní a protirakovinné účinky , reguluje imunitní systém . Taurin se uplatňuje při syntéze žlučových kyselin.

Brynza

Vydatný zdroj kvalitních bílkovin , vitamínů a minerálů , probiotických mléčných bakterií , kvasinek .

Velbloudí mléko

Vědecké výzkumy prokázaly pozitivní účinky velbloudího mléka - posiluje imunitu , bojuje proti alergii , dokonce  léčí potravinové alergie . Velbloudí mléko neobsahuje beta - laktoglobulin ani kasein , které jsou v kravském mléce , a proto je vhodné i pro lidi , kteří kravské mléko nemohou. Obsahuje vysoké množství vitamínu C , vápník , železo , imunoglobuliny . Nesmí se pasterizovat , protože by se zničily všechny jeho účinné složky . Velbloudi nepatří mezi přežvýkavce a to zapříčiňuje odlišnost mléka , které je méně tučné a obsahuje nenasycené kyseliny . Neobsahuje těžko stravitelné složky a proto je vhodné pro lidi s problematickým trávením laktózy . Zajímavosti o velbloudím mléku. Židé ho nepijí , protože je vyloučeno z tzv. " košer potravin " . Vyrábějí se z něj sýry - Caravan , Camelbert .

Koňské mléko

Kobylí mléko je údajně nejblíže lidskému - podporuje imunitu a léčí již vzniklé onemocnění. Tak jako velbloudí je i koňské mléko považováno za zázračné , protože dokáže pomoci při mnohých onemocněních - metabolické poruchy , trávicí problémy , odstraňuje nadýmání , nevolnost , plynatost. Vyhledávají ho onkologičtí pacienti během rekonvalescence , detoxikuje organismus , zlepšuje trávení , střevní mikroflóru , pomáhá při vstřebávání vitamínů a minerálů .  Používá se v kosmetickém průmyslu - vyživuje a regeneruje pleť , odstraňuje alergie , ekzém , zmírňuje bolesti kloubů , svalovou únavu .