Oleje obohacené o vitaminy a jejich příznivé účinky na zdraví

Rostlinné oleje obsahují celou řadu přírodních složek s příznivými vlastnostmi a účinky. Po izolaci a koncentraci se dají používat při léčení různých potíží a onemocnění. I různé mastné kyseliny a další složky, přítomné v rostlinných olejích, příznivě ovlivňují naše zdraví. Proto se mohou velmi dobře uplatnit při vývoji funkčních rostlinných olejů. Složky s příznivými účinky, nacházející se v olejnatých semenech, bude možné výhodně využít při vývoji nových druhů funkčních rostlinných olejů. Tyto oleje se zvýšenou hladinou aktivních složek mohou příznivě ovlivňovat lidské zdraví vzhledem k množství olejů spotřebovaných při přípravě pokrmů, a zejména salátů ve většině průmyslově rozvinutých států. Tento postup se již uplatnil v Japonsku, kde jsou dnes k dispozici oleje se zvýšeným obsahem vitaminu E a fytosterolů.

V olejnatých semenech bylo identifikováno překvapující množství aktivních složek
Mnohé z nich se v oleji zachovávají během celého technologického zpracování semen na rostlinný olej pro potravinářské účely, jiné se při rafinaci oleje ztrácejí. Rostlinné oleje jsou významným zdrojem vitaminu E, který má silné antioxidační účinky. Stejně každá mastná kyselina má specifické vlastnosti. Kyselina linolenová je polynenasycená mastná kyselina snižující hladinu cholesterolu, alfa - linolová kyselina ovlivňuje zdravotní stav srdce. Mastná kyselina v ricinovém oleji má silné laxativní účinky, kyselina gama - linolenová je vhodná mimo jiné k léčbě atopického ekzému. Rostlinné oleje, zejména oleje připravené z klíčků, obsahují fytosteroly. Margaríny obohacené steroly jsou v poslední době velmi populární, protože mají na snížení hladiny cholesterolu stejný vliv jako některé léky přímo určené pro tyto účely. Také se předpokládá, že fytosteroly přítomné v rostlinných olejích (olej z kukuřičných klíčků, olej z pšeničných klíčků a olivový olej) mohou stejně příznivě ovlivňovat snížení hladiny cholesterolu.

Další možnost, jak zvýšit užitné vlastnosti rostlinných olejů, je vývoj šetrnějších výrobních postupů
Ty by umožnily, aby větší množství přírodních funkčních složek přítomných v semenech zůstalo i v oleji. Takto vyrobený olej je většinou kalný, může mít nezvyklou barvu nebe ostřejší chuť. Na tento typ oleje je třeba si zvyknout.

Příznivé zdravotní účinky
Společným úsilím potravinářských vědců, biologů, šlechtitelů a potravinářských společností je možné vyvinout cenově dostupné rostlinné oleje se zvýšeným obsahem funkčních složek. Většina lidí používá rostlinné oleje při přípravě běžných pokrmů, jejich příznivý vliv na zdravotní stav populace, například na omezení výskytu onemocnění srdce, může být proto podstatný. V blízké budoucnosti se nové rostlinné oleje se zlepšenými nutričními vlastnostmi zřejmě stanou běžnou složkou naší potravy podobně jako je dnes chléb a olivový olej. Všechno má však svůj čas, jednou možná i ti největší odpůrci rostlinných olejů změní svůj postoj k nim a dají jim šanci projevit se na jejich zdraví.