Pacientům s artritidou přinášejí úlevu mastné ryby. Stravování je pro zdraví kloubů velmi důležité. Díky tučným rybám, ovoci, zelenině a ořechům se uleví i pacientům s artritidou. Rybí olej, tresčí játra, losos a makrela mají vysoký obsah vitamínu D.
Co je artritida?
V první řadě je třeba vyvrátit mýtus, že jde o onemocnění kloubů, proti kterému se už "nedá nic dělat ". Omyl. Ačkoliv neexistuje univerzální lék, naštěstí je zde mnoho možností, jak toto onemocnění zmírnit. V současnosti je známo asi dvě stě druhů artritid, jejich společný jmenovatel je porucha nebo zánět kloubů, které doprovází bolest a otok.
Příčina stále není známa, svou roli zde však hraje dědičnost, predispozice na obezitu, porucha imunity a infekce. Podle statistiky ztrpčuje artritida život jednomu z pěti lidí, přičemž více než muže postihuje ženy, a to až třikrát častěji. Vyskytuje se mezi 30a 60. let života, výjimečně i u kojenců.
Pacienti postižení artritidou sami zpozorují, které složky potravy jim přinášejí úlevu. Ale všeobecně symptomy tohoto onemocnění zmírňují:
- Polynenasycené omega 3 -mastné kyseliny redukují bolest a zánět, také působí na funkčnost kloubů. Osahují je mastné ryby-makrely, lososy, sardinky, sardelky, sledi, tuňáci a úhoři. Nacházejí se i v rostlinných olejích a vlašských ořechách, což je jistě dobrá zpráva pro vegetariány. Jde o tuky, které jsou nenasycené.
- Rybí olej, tresčí játra, losos a makrela mají vysoký obsah vitamínu D, který je pro zdravé kosti nezbytný.
- Konzervovaný losos a sardinky s kostmi jsou výborné zdroje vápníku.
- Zelenina a ovoce, například avokádo
- Vláknina - celozrnné pečivo jí obsahuje více než pečivo z bílé mouky, v rýži se kromě vlákniny a škrobu nacházejí i sacharidy, které jsou hlavním zdrojem naší energie. Bohatý zdroj vlákniny se nachází v luštěninách, především v cizrně, čočce a fazolích.
- Bílkoviny potřebujeme na to, aby tkáně v celém těle fungovaly. Nacházejí se opět v rybách, drůbeži, mase, vejcích a mléčných výrobcích.
Co kloubům nepomáhá
• Mražená a sladká jídla
• Výrobky z bílé mouky, cukru a tuku (koláče, sušenky).
• Červené maso - způsobuje v těle vznik látky obsahující kyselinu, která má souvislost se
symptomy dny a artritidy.
• Tvrdý sýr
• Smetana
• Kokosový a palmový olej
• Káva a černý čaj
• Tučná jídla, která obsahují nasycené tuky, zvyšují hladinu špatného cholesterolu v krvi a tím pádem riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění.
Při artritidě (a nejen při ní) se doporučuje dodržovat pitný režim, doporučuje se voda a neslazené ovocné čaje. Voda je totiž působí na klouby, jako balzám-zvlhčuje je.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.