Ovoce a zelenina, které oloupete, ztrácí cenné vitaminy a minerály

Nevoní vám zeleninové slupky? Intuice vám tentokrát lže. Mnohdy je to nejzdravější část plodů, ačkoli tak nevypadá. Pokud vám vaše babička říkávala, že jablíčko je třeba sníst celé, měla pravdu. Není to však jen ovoce, jehož slupka často obsahuje nejvíce vitamínů. Zdravou bombou jsou i ty zeleninové, které bohužel velmi často končí v koši.

1. Okurky
Tmavozelené slupky okurky jsou plné antioxidantů, navíc mají v sobě dávku vitamínu K, o kterou okurka bez svého obalu přijde. Ten drží pěkně pohromadě i draslík, vitamíny skupiny B a další látky, které se nacházejí uvnitř.

2. Brambory
Slupky brambor jsou ještě bohatší. Zahazujete s nimi kvantum železa, vápníku, draslíku, hořčíku, vitamainu B6 a vitamínu C. Upřednostněte raději nové brambory. Bude to sice trvat déle, ale vařte je nebo pečte vcelku.
Náš tip: Položte je na plech, udělejte tři řezy na vrchu a položte na ně hrudku másla, posolte a nechte zapéct do zlatova. Je to vynikající a zdravé jídlo.

3. Mrkev
Ani tato zelenina nepotřebuje svlékat z kůže. Její slupka obsahuje množství antioxidantů. Nejenže působí proti nebezpečným volným radikálům v těle, ale bojují i ​​proti zánětům a prospívají játrům. Navíc až 80% polyfenolů mrkve se nachází ve slupce.

4. Dýně
Slupky dýně jsou bohaté na zinek, který prospěje pleti i nehtům. Žlutooranžové beta-karoteny zas chrání před srdečními chorobami a rakovinou. Je pravda, že zralý plod ve slupce tepelně upravíte jen těžko, ale dá se pomoci. Oloupejte pouze nejvrchnější část z ní a uvařte tak.

5. Řepa
Je výbornou zásobárnou fytonutrientů a antioxidantů. Látky v ní mají protizánětlivé a detoxikační účinky. Použijte podobný trik jako u dýně. Oloupejte ji jen částečně a dejte zapéct, nakrájejte na plátky nebo spotřebujte mladé výhonky.

6. Rajčata
Ještě stále se najde pár lidí, kteří tuto červenou dobrotu nedají do úst ve slupce. Je to však chyba. Právě ta dává rajčeti skvělou chuť a látky, které v dužině nenajdete. Flavonoidů ve slupce je 40 až 50 krát více než v dužině.

7. Lilek
To je další bomba plná antioxidantů, což poznáte podle krásné fialové barvy. Pokud ji však sloupnete, spolu s ní odejdou i tyto prospěšné látky. Tepelná úprava je jednoduchá. Nakrájejte plod na plátky a krátce blanšírujte, uložte na plech nebo pánev.

8. Česnek
Ano, ani česnek není třeba loupat. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, D a C i látky prospívající pohlavním orgánům. A hlavně - je to přírodní antibiotikum. Pokud přihodíte na pánev, plech nebo do polévky neloupaný česnek, udrží si všechny vitamíny pohromadě a navíc - má skvěle nasládlou chuť.

Na závěr důležitá rada
Přece jen se obáváte konzumace slupek? Je pravda, že kromě vitaminů se v nich koncentrují i ​​škodlivé látky z pěstování, herbicidy a pesticidy a na jaře dusičnany. Ale nemusí to být překážka. Některé z nich odstraníte obyčejným umytím, pokud chcete mít úplnou jistotu, použijte drátěnku nebo houbičku a teplou vodu. Nebo sáhněte po bioproduktech pěstovaných za přátelštějších podmínek. A pokud máte vlastní zahrádku, tak vůbec není co řešit!


Mohlo by vás také zajímat