Proč nám chybí vitaminy, přestože je pravidelně ve stravě tělu dodáváme?

Navštěvovat lékárnu za účelem koupě multivitaminových doplňků nemusíte, pokud denně sníte pět porcí ovoce a zeleniny. Na tom není nic složitého a počítat do pěti zvládnou i malé děti. Ale ono nestačí pět jakýchkoliv porcí. Někdy totiž sníme zeleniny a ovoce dokonce víc, ale přesto do těla doporučenou dávku vitaminů nedostaneme. Důvod je prostý, některé vitaminy si sami před jejich vstřebání zničíme!

Co zruší vitamin H

Účinky vitaminů dokáží zablokovat některé léky, hodně kofeinu, alkoholu, či dusičnanů. Jiné látky z potravin se zase umí dostat do trávicího traktu a vitaminy tam zruší. Přírodní antagonisté jsou například v syrovém vaječném žloutku, který obsahuje bílkovinu avidin. Ta brání vitaminu H, který patří ke skupině vitamínů B a je potřebný pro zdravou pleť, aby se vstřebal ze střeva. Ale nebojte se, na to, aby se to stalo, byste museli jíst syrová vejce pořádně dlouho a potrápily by vás vyrážky, vypadávání vlasů a také deprese.

Léky a vitaminy

Známý požírač vitaminu C i vitaminů skupiny B je acylpyrin, jak to přeháníte s projímadly, zkazíte si vstřebávání vitaminů A, D, E a K a ještě si můžete také snížit zásoby vitaminu B12. Antibiotika ničí střevní bakteriální mikroflóru a právě ona produkuje vitamin K a také některé vitaminy skupiny B. Hormonální antikoncepce narušuje účinek vitaminů skupiny B, konkrétně B2 riboflavinu, B6 pyridoxinu a B12 kobalaminu. Antikoncepce se nesnáší také s kyselinou listovou a estrogen, který obsahuje, ruší účinky vitaminu E.

Alkohol, kofein a černý čaj

Alkoholici dobrovolně přicházejí o thiamin a vitaminy skupiny B. Na ty útočí i příliš mnoho kofeinu, takže s kávou, černým čajem či kolovými nápoji raději opatrně. Zejména při výrobě uzenin se používají dusitany a dusičnany, známé éčka - 249, 250, 251 a 252 jsou ničiteli vitaminu C a E. K antagonistům patří také oxid uhelnatý, olovo, uhlovodíky, oxid dusičitý, siřičitý a další látky, které dýcháme z ovzduší a které znečišťují vodu a půdu. Pohlcují především vitamin C, A a E.

Neztrácejte zbytečně vitamin C

"Céčko" je asi nejpopulárnější vitamin. Vyskytuje se zejména v syrovém ovoci a zelenině, které je třeba pravidelně konzumovat po celý rok, v zimě a na jaře větší porce. Někdy po úpravě v kuchyni však nezůstane z vitaminy C fakticky nic. Nejvíce ho ničí teplo, vzdušný kyslík, vyluhování ve vodě, ale i světlo, nesprávné skladování a konzervování.

Vitamin E dlouho nevydrží

Teplo, vzdušný kyslík a dlouhodobé skladování, to vše ničí vitamin E, například rafinací olejů se ztrácí až sedmdesát procent. Proto raději používejte panenské, za studena lisované oleje.

Vařte a mrazte, ale správně

Tepelné zpracování zeleniny a ovoce omezte na minimum, vyhýbejte se ohřívání jídel. Po jednom klesne obsah vitaminu C asi o 75 procent, po dvou až o 90 procent. Zeleninu oloupejte a nakrájejte těsně před vařením, nestrouhajte ji zbytečně. Vařte ji ve větších kusech, vcelku, nejlépe v páře. Suroviny a potraviny obírá o vitaminy i nesprávné skladování. Pokud máte brambory ve sklepě s pokojovou teplotou, každý měsíc ztratí až 15 procent céčka. Některé druhy zeleniny je dobré zamrazit, musíte však dodržet správný postup, například předem je blanšírovat. Zamrazené vitaminy a jiné látky zůstanou uchovány tři měsíce až rok. Houby, měkké ovoce a listová zelenina nejsou ideální kandidáti na zmrazení. Důležité je i rozmrazování, jestliže je pomalé, stěny buněk se potrhají a může tak uniknout až polovina vitamínů. Lépe uděláte, pokud zmraženou zeleninu vložíte rovnou do vařící vody nebo na rozpálený tuk. Optimální teplota mrazničky je mínus 18 stupňů Celsia.


Mohlo by vás také zajímat