Vitamin K2 - vitamin zdraví a krásy


Krásné vlasy a nehty jsou zásluhou přírody, ale také vitaminů. Pokud si myslíte, že je vitamin E, tak ten také vůbec není špatný. My si však rozebereme vitamin K2. Možná jste o něm ještě neslyšeli, a tak čtěte pozorně.

Vitamin K2 - vitamin zdraví a krásy

K2 - vitamin ženské krásy
Určitě jste již slyšeli o vitaminu K1, který se nachází zejména v listové zelenině. Jeho "bratr", vitamin K2, je důležitý zejména pro ženy. Na prevenci všeho od vrásek až po rakovinu, je vitamin K2 tou správnou volbou. U mnoha žen chybí, přitom je tou nejdůležitější živinou pro jejich zdraví. Každý bere vitamin D , ale bez K2 z něj nedostanete všechny benefity, které nabízí. 

Ve kterých oblastech je nenahraditelný?
Zdraví kostí - Zatímco většina ho spojuje s vápníkem, mnozí nevědí, že právě zde hraje K2 velmi významnou roli spolu s vitaminem A a D.
Zdraví zubů - Výzkumy ukázaly, že zubní kaz, citlivost zubů a další problémy mohou být řešeny přirozeně, jednoduše tak, že tělu zajistíte dostatečné množství K2 v potravě.
Kardiovaskulární zdraví - Po celá léta jsme věřili, že ucpávání cév je "prací" nasycených tuků. Dnes víme, že to není pravda. I když existuje mnoho důvodů kardiovaskulárních onemocnění, skutečný viník může být nedostatek vitaminu K2 v potravě.
Vrásky - V mnoha regionech světa, kde je vysoký příjem vitaminu K2, najdete lidi, kteří vypadají na svůj věk mimořádně mladě.
Zdravé žíly - Křečové žíly jsou stejně onemocněním kardiovaskulárního systému. Může za ně nesprávné ukládání vápníku.

Potraviny s nejvyšším množstvím vitamínu K2
Natto (fermentované sójové boby)
Kachní játra (a jiná játra)
Mléčné výrobky ze zvířat, která jedí rychle rostoucí jarní trávu (mléko, máslo, ghí)
Sýry - Gouda a Brie mají nejvyšší koncentraci, ale každý sýr, který pochází ze zvířete, které se krmí trvou, je bohatý na K2
Žloutky z kuřete chovaného na pastvině. Dopřejte si 2-3 žloutky denně.

Proč je jeho nedostatek tak běžný?
Jde o živinu, která není přítomna ve vysokých koncentracích v mnoha běžně konzumovaných potravinách. Zvýšená spotřeba zpracovávaných potravin a nedostatek těch tradičních, vede k jeho absenci a nemocem s tím spojených.
 

Autor: Lenka Kostková