Většinu přijímaného sodíku tvoří chlorid sodný NaCl - kuchyňská sůl. Sůl je velmi potřebná pro lidské tělo, ale důležitá je i její kvalita, především její úprava. Solit je třeba vždy podle stavu organismu a situace. Norma soli je 5 až 15 gramů denně. Při vysokém krevním
tlaku pouze 1 gram denně. V létě při značném pocení je potřeba soli větší, stejně i při vysokém fyzickém zatížení.
Funkce sodíku v organismu:
- Reguluje osmotický tlak v tekutinách
- Udržuje objem mimobuněčných tekutiny
- Reguluje pH v tekutinách
- Napomáhá tvorbě HCl v sliznici žaludku
- Neutralizuje trávenině v tenkém střevě
- Umožňuje přenos nervových vzruchů a práci svalů
- Upravuje dráždivost svalů
Příznaky nedostatku:
nechutenství, úbytek na váze, pokles syntézy bílkovin a tuků, poruchy vodního režimu v těle, únava, bolesti hlavy, deprese, svalové křeče, poruchy schopnosti jasně myslet av létě nebezpečí úpalu
Příznaky nadbytku:
vysoký krevní tlak, nemoci ledvin, žaludeční problémy
Zdroje:
kuchyňská sůl, chléb, hrách, maso ryb - hlavně tuňák, sýry, máslo, mrkev, červená řepa, kukuřičné plátky, špenát, hovězí maso
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.