Sacharidy

Sacharidy jsou nazvané podle latinského saccharum, což znamená cukr. Jsou to tedy cukry. Dělí se dále na jednoduché cukry (monosacharidy) a složené cukry (polysacharidy).

Mezi monosacharidy patří např.. cukr, med, ale najdeme je iv ovoci. A samozřejmě všude tam, kde se kvůli chuti cukr přidává, např. sladkosti, koláče, sušenky, bonbóny, čokoláda (= tento zdroj energie označujeme jako "prázdné kalorie", které nám poskytují mnoho energie, ale téměř žádné důležité vitamíny či minerály). Jednoduché cukry tělu dodávají rychlý zdroj energie a rychle po nich následuje únava i hlad.

Pro výživu mají rozhodující význam polysacharidy (složené sacharidy), které jsou hlavním zdrojem energie (kolem 60%), vlákniny. Mezi polysacharidy patří rýže, chléb, zelenina, těstoviny a cereálie. Vstřebávají se poměrně dlouho a obsahují dostatek vlákniny, proto nás mnohem lépe zasytí. Obzvlášť celozrnné potraviny obsahují důležité minerály a některé vitamíny. Z vlákniny je významná zejména tzv.. potravinová vláknina, která má ve zdravé výživě klíčové postavení.
Zvláštní význam mají deriváty cukrů. Mezi ně patří kyselina askorbová - vitamín C, který je syntetizován rostlinami a mnoha živočichy. Člověk tuto látku musí přijmout v potravě.

Z hlediska výživy jsou nevhodné jednoduché, rafinované cukry, které se rychle dostávají do krve a zvyšují hladinu inzulínu v krvi, což způsobuje nedostatečné využívání glukózy, glykogenu i tuků.

Velmi vhodné jsou polysacharidy, z nichž se glukóza uvolňuje postupně. Stejně výhodné jsou i fruktózy cukry, zejména inulin. Konzumace polysacharidů a furanózy hladinu inzulínu v krvi nezvyšují, a to má klíčový význam pro předcházení a léčení cukrovky a hypoglykémie. 

Autor: Lenka Kostková