Atkinsova dieta vede ke snížení hmotnosti, ale i k poklesu hodnot špatného cholesterolu

Atkinsova dieta je účinnější než nízkotučná. Lidé stravující se podle Atkinsovy diety nebo středomořského stylu, mohou zhubnout více než ti, kteří jedí pouze nízkotučnou stravu. Potvrdila to jedna z nejdelších a největších studií, které porovnávaly různé diety. Vědci zjistili, že všechny tři způsoby snížení váhy jsou pro zhubnutí a snížení cholesterolu prospěšné.

Atkinsova dieta vede ke snížení hmotnosti, ale i k poklesu hodnot špatného cholesterolu

Zabrat na zhubnutí mohou různé typy diet. Největším překvapením studie je, že kritizovaná Atkinsova dieta nejvíce snížila cholesterol v krvi. Mnozí kritici předpokládali, že dieta, která zakazuje sacharidy a neomezuje přísun tuků, bude mít opačný účinek. Na dobrovolníky, kteří se stravovali podle této diety, odborníci naléhali, aby upřednostňovali vegetariánské zdroje tuků a proteinů. Takže už ne mnoho másla, vajíček a smetany. Není to první studie, která mluví o Atkinsově dietě v pozitivním světle.

Minulý rok publikoval odborný časopis Journal of the American Medical Association zjištění, že ženy s nadměrnou váhou dodržující tuto dietu měly mírně zlepšený krevní tlak a výšku cholesterolu než lidé na nízkotučné dietě.Nízkotučná dieta povoluje jen jídla s obsahem tuku nižším než 30 procent, doporučuje obiloviny, zeleninu a ovoce.Středomořský jídelníček sestává převážně z hovězího masa, ryb, olivového oleje a oříšků.

Ti, kteří drželi Atkinsovu dietu, zhubli po dvou letech průměrně 4,67 kilogramu. Lidé, kteří se stravovali podle středomořské tradice, byly hubenější průměrně o 4,54 kilogramu a ti, kteří upřednostnili nízkotučná jídla, shodili 2,95 kilogramu. Větším překvapením byly výsledky měření cholesterolu. Podle nejnovější studie vedla Atkinsova dieta ke snížení cholesterolu o dvacet procent, středomořský jídelníček o šestnáct procent a nízkotučná dieta o dvanáct procent. Z 36 diabetiků, jen těm, kteří jedli středomořskou stravu, naměřili nižší hodnoty cukru v krvi. Výzkum je pozoruhodný hlavně tím, že trval dva roky a až 85 procent zúčastněných dobrovolníků drželo dietu po celý čas. Účastníci byli v kontrolovaném prostředí, v izolovaném středisku pro jaderný výzkum v Izraeli.

Autor: Lenka Kostková