Bez pečiva je člověk zdravější a štíhlý? Omyl!

Mnozí lidé v nedávné době experimentují s vynecháváním pečiva a sacharidů. Zdá se jim, že to má dobré účinky na hubnutí. Nenechte se však zmást, je třeba rozlišovat mezi rafinovanými obilovinami, celými zrny a různými zdroji sacharidů, protože účinky se mohou velmi lišit.

Bez pečiva je člověk zdravější a štíhlý? Omyl!

Pokud zcela vyloučíte sacharidy a pečivo, můžete to na vás působit takto:
1. Odvodňuje se
Pokud snížíte příjem sacharidů, první věc, které si všimnete, je, jak rychle se snižuje hmotnost. Není to však tuk, ale voda. Když se sacharidy ukládají v těle ve formě glykogenu, 3 až 4-násobek jeho váhy se skládá právě z vody. Takže, jakmile snížíte příjem sacharidů, začnou se využívat vaše zásoby glykogenu a ztratíte tak pouze množství vody.

2. Cítíte se jako při chřipce
Sacharidy jsou hlavním zdrojem mozku energie. Když člověk sníží příjem sacharidů, mozek běží na výpary, zejména pokud se zásoby glykogenu dostaly nízko a je vyčerpaný. Nakonec vaše tělo začne spalovat tuk a vzniknou malé uhlíkové fragmenty zvané ketony. Výsledkem je zápach z úst, sucho v ústech, únava, slabost, závratě, nespavost či nevolnost. V podstatě, máte pocit, že máte chřipku. Nakonec se vaše tělo se přizpůsobí a běží na ketony, takže se nebudete cítit tak špatně. Ale ketony nejsou zrovna nejvhodnějším palivem pro vaše tělo.

3. Ztratíte neovladatelné chutě
Rafinované sacharidy jsou nechvalně známé pro zvyšování hladiny cukru v krvi a následný prudký pokles. Výzkum naznačuje, že takové prudké výkyvy aktivují v mozku jistou závislost, což vede k těžko ovladatelným chutím. Volba potravin, bohatých na vlákninu - zelenina, celozrnné výrobky, vám pomohou udržet hladinu cukru v krvi a zabrání takovým chutím.

4. Zvýšíte nebo snížíte riziko srdečních chorob a diabetu
Záleží na typech zrn v pečivu a jiných výrobcích. Protože rafinované sacharidy obsahují mastné kyseliny (tzv. kyselina palmitolejová) a zvyšují riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu. Navíc celá zrna mohou zlepšit hladinu cholesterolu v krvi a snížit riziko srdečních chorob, mrtvice, obezity a diabetu 2. typu .

5. Máte méně energie
Celá zrna jsou výborným zdrojem železa, hořčíku a vitamínů skupiny B, z nichž všechny jsou rozhodující pro udržení energetické hladiny. A sacharidy jsou i výhodným zdrojem paliva pro vaše tělo, a pokud jich budete mít nedostatek, váš organismus nebude fungovat plnohodnotně.

6. Budete mít problémy s velkou potřebou
Příjem zrn je důležitý i pro celé vaše trávení. Tato nestravitelná část rostlin nejen pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, snižuje riziko obezity a chronických onemocnění, ale udržuje vaše trávení, frekvenci a průběh velké potřeby v normě.

7. Pocítíte únavu
Nedostatečný příjem sacharidů vede i k únavě. Všechny sacharidy zvýší hladinu neurotransmiteru serotoninu v mozku a cítíte se tak "nabuděnější". Takže vybírejte si ty zdravější sacharidy a uvidíte, že i vaše psychika se vám poděkuje.

8. Trénování bude těžší
Sacharidy jsou v těle hlavním zdrojem energie potřebné pro všechna cvičení, zaručují vytrvalost a odolnost. Pokud vyloučíte sacharidy, vaše energie bude klesat. A pokud snížíte celkovou hladinu sacharidů, které si vaše tělo ukládá, snížíte i vaši schopnost produkovat sílu. Trénování bude těžší a dobré výsledky se nedostaví až tak snadno.
 

Autor: Lenka Kostková