Cestování a alergie na mléko

Jak cestovat a stravovat se v cizích zemích, pokud máme intoleranci na mléko? Čeho se vyvarovat? Určitě si nedáme k snídani sklenici mléka. Ale pokrmy, které mléko obsahují a na první pohled v nich mléko nehledáme?

Cestování a alergie na mléko

Cestování je pro mnohé lákavé, otevírá možnosti nových zkušeností i zážitků
Mnohé rodiny cestují spolu s dětmi během celého roku, zejména dokud jim ještě nepřibyly školní povinnosti. Při balení kufrů by si lidé s poruchou trávení mléka neměli zapomenout prostudovat místní speciality, aby se vyvarovali zbytečným žaludečním problémům. Ideální je, pokud si předem nastudují místní kulinářské pamlsky a jejich složení, aby se vyhnuli trávicím obtížím, které mohou dovolenou řádně znepříjemnit.

Na co si třeba dát pozor v některých zemích?
Oblíbené Chorvatsko je známé chutnými tvarohovými záviny a ovčím sýrem, v Řecku určitě narazíte na tsatsiki (okurkově -jogurtový salát), v Turecku se na osvěžení pije bílý jogurt zředěný s vodou, Francie i Itálie jsou známé vynikajícími plesnivými a zrajícími sýry v Bulharsku je neodolatelný šopský salát s tradičním kaškavalem a často se necháme zlákat studeným dezertem, zmrzlinou. Chutných pokušení, které obsahují laktózu je mnoho, a proto pokud máte děti trpící intolerancí laktózy, je to ještě horší. Často jim musíte odpírat sladké pochoutky - palačinky, zmrzlinu, zákusky, které ostatní mohou bez problémů sníst. Dá se to řešit například podáváním enzymu laktózy, který dokáže laktózu v těle štěpit, a tak jim jídla, která obsahují mléko nezpůsobí bolesti bříška a křeče. Ale to vám doporučí a předepíše dětský lékař, kterému sdělíte, že s dítětem budete cestovat a máte obavy z místní stravy.

Autor: Martina Dvořáková