Cuketa se hodí při boji s nadváhou a jako vítaný zdroj vitaminů a minerálů

Cuketa, na pěstování nenáročná zelenina, která pochází z Itálie. Je nejen vítaným zdrojem vlákniny, ale také vitaminů a minerálů. Obsahuje minimum kalorií, proto je vhodná i při redukčních dietách. Hodí se k přípravě slaných i sladkých pokrmů a konzumovat se dají kromě plodů i květy.

Cuketa se hodí při boji s nadváhou a jako vítaný zdroj vitaminů a minerálů

Cuketa patří totiž mezi mimořádně vydatnou, zdravou a přitom velmi lehkou zeleninu,
kterou ocení váš jazýček, ale i tělo. Je bohatá na vitamin C a vitamin A (v syrovém stavu), což z ní dělá skvělou potravinu v prevenci proti stárnutí kůže, posílení imunity, ale také například na ochranu těla před volnými radikály. Proti nim účinkuje i mangan, který se v cuketě nachází a pomáhá mimo jiné k lepší hustotě a pevnosti kostí. Draslík přítomen v této zelenině se zase podílí na zdravých svalech a pomáhá zejména srdci, snižuje krevní tlak a odbourává příliš vysokou hladinu sodíku v těle. Lutein a zeaxantin v ní pomáhají k udržení zdravého zraku. Asi 100 gramů nakrájené syrové cukety obsahuje 22 miligramů vitaminu C, což je zhruba 29 procent doporučené denní dávky pro ženu. Ve stejném množství se přitom nachází energie jen 17 kalorií, což dělá z cukety jednu z nejvhodnějších součástí dietního jídelníčku. Slupka cukety obsahuje množství vlákniny, která pomáhá zlepšit trávení. Při její konzumaci se však přesvědčte, že cukety nebyly chemické ošetřované. Pokud ne, stačí je jen dobře umýt pod proudem vody, případně slupku přetřít i vlhkým hadříkem a opláchnout.

Jak vybrat správnou
Ani příliš malá, ani příliš velká. Plody zhruba 15 centimetrů dlouhé, které mají zářivou zelenou slupku a jsou na dotek tvrdé, budou nejideálnější. I na syrovou přípravu, i na vaření či smažení.

Jak ji konzumovat
Nebojte se jíst cuketu i syrovou. Její dužina je jemně nasládlá a chutná. Můžete ji nakrájet do salátů, případně nastrouhat. Častěji bývá součástí různých omáček či masných pokrmů na šťávě. Můžete však z ní udělat například i pyré, které smícháte půl na půl s bramborovým. V mnoha našich domácnostech je populární cuketu smažit podobně jako květák či brokolici. Nezavrhujeme to, ale uvědomte si, že to je asi její nejméně zdravá alternativa.

Autor: Lenka Kostková