Fazole mají i léčivé účinky

Fazole - luštěnina pro těhotné, diabetiky i modelky. Fazole objevili v Mexiku a dodnes tam pyšně tvoří základní složku potravy. Když se o tom, jaké množství bílkovin obsahují, dozvěděl zbytek světa, rychle se rozšířila do všech koutů. Fazole v jídelníčku prospívají našemu zdraví.

Tím, že je vítr zavál opravdu všude, musely si zvykat na nové a jiné klimatické podmínky. Proto existuje více druhů fazolek. Malé lahůdkové lusky, velké boby či dlouhé zelené lusky ve spoustě barevných kombinací.

Kdo si dá fazole na jakýkoliv způsob, ať už vařené nebo rozmixované, rychle ho zasytí. Připisuje se to vysokému obsahu nerozpustné vlákniny v nich. Díky ní se žaludek naplní a hlad zažene na delší dobu. Proto se s nimi i rychle hubne. Pro srovnání, přibližně jeden šálek uvařených fazolí obsahuje asi 8 gramů zmíněné vlákniny.

Fazole léčí
Mohou snížit tzv. špatný cholesterol, pomáhají předcházet rakovině. Mají je "předepsané" v jídelníčku lidé, kteří chtějí upravit svoji váhu, stabilizují i hladinu krevního cukru. Obsahují obrovské množství bílkovin. Bez nichž bychom se cítili unavení a malátní. Podle toho, jaké jsou fazolky barvy, léčí různé nemoci. Například tmavé potěší nemocné ledviny, zelené zase pozitivně ovlivňují játra a močové cesty.


Fazole obecně omlazují a posilují srdce a krevní oběh
Protože v nich lze nalézt železo, vápník, draslík, vitamin C, B a stopové prvky jako mangan a molybden. Pokud si fazole dopřeje těhotná maminka, zajistí, že se její plod bude správně vyvíjet. Může za to kyselina listová.


Kromě pozitivních účinků a množství obsahu vitamínů, mají fazole i "nežádoucí" účinky. Jednou z nich je notoricky známá plynatost, případně průjem, kterou fazole způsobují. Zajímavostí je, že za ni mohou oligosacharidy. Zbavit se jich je možné tak, že fazole před tím, než je uvaříme, namočíme asi na pět hodin, přičemž vaříme je už zase v čerstvé vodě. Ještě jeden recept existuje na nepříjemné nadýmání. Jíst je pravidelně. Čím více je konzumujeme, tím lépe ji náš organizmus tráví.

Fazole se dají připravit na mnoho způsobů. Přestože nejznámější je fazolová polévka a omáčka, fazole se dají i rozmixovat a použít jako alternativa rajčatového protlaku na potření pizzy či přidat do těstovin.