Jak se počítají kalorie?

Každá potravina má určitou energetickou hodnotu, na jejímž základě můžeme zjistit, kolik energie získáme její konzumací.

Co vlastně znamená jedna kalorie?
Všechny potraviny mají stanovenou určitou energetickou hodnotu určující množství energie, které můžeme získat jejich konzumací. Kolik energie je třeba získat určuje vaše pohlaví, věk, ale zejména váš životní styl. Pokud jste aktivní člověk, budete potřebovat získávat více energie než člověk, který celý den pouze sedí před televizí. Energie obsažená v potravinách se většinou měří v kaloriích (s velkým K), přičemž platí: 1 kilokalorie = 1 000 kalorií (s malým k) = 1 Kalorie (s velkým K). Co je to 1 kalorie? Je to míra energie. Jedna kalorie představuje množství energie potřebné na ohřátí jednoho gramu vody o teplotě 1 ° C na teplotu "úrovně moře".

Jak se počítají kalorie?
V současnosti se při výpočtu kalorií používá tzv. systém Atwater, kde je kalorická hodnota přímo počítána jako součet celkového obsahu kalorií každé ze složek obsažené v potravině (bílkoviny, sacharidy, tuky a alkohol) minus složka vlákniny, která se od sacharidů odpočítává ještě na začátku. Průměrný člověk bude potřebovat v průměru 2 000 kalorií za den, aby přežil a dokázal správně fungovat. Někdo s aktivním životním stylem bude potřebovat mnohem více a někdo, kdo se snaží zhubnout, se bude muset zaměřit na kalorický deficit - spotřebovávat méně než je požadované množství, aby docílil pomalé odstraňování tukových buněk.

Co je to termický efekt potravy?
Žádné jídlo se nedostane do vašeho žaludku, aniž by nedošlo k jeho zpracování. A právě na to se vyžaduje energie, která je odečtena od samotného pokrmu. Přibližně 10% z celkové spotřebované energetické hodnoty se používá za účelem zpracování dané potraviny, přičemž v některých případech to může být více v jiných méně.

Zpracované versus nezpracované potraviny
Čím je nějaká potravina náročnější na zpracování, tím déle bude trvat její zpracování a tím více energie na to spotřebuje vaše tělo. Např. celozrnný sýrový sendvič má stejnou kalorickou hodnotu jako bílý chléb, ale na druhé straně vyžaduje více energie na zpracování a trávení jako bílý chléb.

Uvolňování energie
Ne všechny energie jsou k dispozici hned po konzumaci jídla - např. při bílkovinách trvá déle než se stravitelná energie uvolní. Naopak sacharidy jako preferovaný zdroj energie jsou tráveny rychleji a uvolňují okamžitou energii, která může být použita ihned.


Mohlo by vás také zajímat