Jaký máme cholesterol?

Mnozí  si při slově cholesterol představí obrázek tlustých lidí s výraznou obezitou, kteří konzumují tučná jídla a na výklad slova sport by potřebovali slovník cizích slov.

Cholesterol může být i dobrý?

Cholesterol je negativní a je třeba se mu vyhnout za každou cenu. Ale je to tak opravdu? Existuje jen špatný, škodlivý cholesterol nebo nám tento nežádoucí "příživník" může v některých případech pomoci? A co to vůbec je "ten cholesterol"?

Cholesterol - znáte ho?

S cholesterolem se setkal každý z nás. Ať už vám na preventivní prohlídce lékař oznámil jeho hladinu nebo ne, vězte, že i vy ho máte! Cholesterol je navzdory všemu životně nezbytný. Tento lipid se nachází v každé buňce organismu a je tvořen játry. Na jeho tvorbě se podílí složení stravy, což bývá v mnoha případech kamenem úrazu a příčinou, proč hladina cholesterolu převyšuje normu a proč se stává "strašákem", kterého je třeba se zbavit. Nedělejte to! Na to, abyste se ho zbavili byste potřebovali držet hladovku a to po celý život respektive zbytek života! Bez cholesterolu se můžete rozloučit s produkcí vitaminu D, bez něj by nebylo možné správné trávení tuků, bez něj by nebyl život. Rozlišujte mezi cholesterolem a cholesterolem!
Cholesterol je v podstatě příliš široký pojem, který je však chápán mnohdy jen jako něco škodlivého, zdraví neprospěšného. Ve skutečnosti však lze rozlišit až tři typy cholesterolu!

Tři typy cholesterolu:

1. cholesterol - obecné pojmenování pro substanci, která se nachází v každé buňce a v krvi v určitém poměru;
2. "špatný" cholesterol - (LDL) - ucpává cévy, roznáší tuk po organismu, je rizikovým faktorem pro vznik srdečně-cévních onemocnění;
3. "dobrý" cholesterol - (HDL) - naopak chrání cévy před ucpáváním, vrací tuk do jater a ochraňuje organismus před vznikem srdečně-cévních onemocnění.

Podpořte hladinu cholesterolu!

Optimální hladinu cholesterolu můžete upravit zdravou stravou, pitím ovocných a zeleninových šťáv a pravidelným pohybem. Dále byste měli sledovat hladinu všech tří cholesterolů a to pravidelně. Norma prvního typu cholesterolu se pohybuje do 5,2 mmol / l; norma pro "špatný" cholesterol je 3,6-5,2 mmol / l a hladina "dobrého" cholesterolu by se měla nacházet v hodnotách od 0,9-3,0 mmol / l. Pokud je vaše hladina cholesterolu případně cholesterolů mírně vyšší nemusíte se znepokojovat. Hladina všech tří cholesterolů je velmi proměnlivá, kolísá se způsobem života každého člověka a je to jen ve vašich rukou k jakým výsledkům hladin cholesterolu se dopracujete.