Rajčata odkyselují naše tělo a brání vzniku civilizačních chorob

Rajčata patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Navíc tepelnou úpravou netrpí, spíše naopak. Tepelná úprava jim přidává na hodnotě a prospěšnosti pro naše zdraví. Zařadit je můžete do teplé i studené kuchyně, zavařovat, odšťavňovat, ale i mrazit nebo sušit. Všechny varianty dodají vašemu tělu vitaminy, minerály, ale i vyšší dávky lykopenu, stejně jako jiné druhy zeleniny s červeným zbarvením. Lykopen je účinný antioxidant, který pomáhá likvidovat volné radikály v těle.

Rajčata odkyselují naše tělo a brání vzniku civilizačních chorob

Odkyselení těla a další ochranné funkce rajčat
Rajčata obsahují mnohem více solí než kyselin. Proto mají alkalizující účinek na krev, tkáně a moč. Jsou základem středomořské stravy, která patří mezi nejzdravější na světě. Rostlinný pigment lykopen, který dodává rajčatům jejich červenou barvu, patří do skupiny karotenoidů, které jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi. Podle odborníků lykopen také pomáhá snižovat špatný LDL cholesterol a naopak zvyšovat ten dobrý HDL cholesterol. Rajčata také jsou dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak, udržuje správnou funkci nervového a svalového systému a hraje zásadní úlohu ve správné činnosti srdce.Rajčata jsou bohatá na vitaminy a minerály, které prospívají očnímu zdraví. Pokud si chcete udržet zrak v kondici a snížit riziko očních chorob, jako jsou katarakty (šedý zákal) a makulární degenerace, zařaďte rajčata do svého jídelníčku. Jedno větší rajče obsahuje téměř 18 procent denní doporučené dávky vitaminu K, který přispívá ke zdraví kostí.

Rajčatový dort
Receptů na použití rajčat je mnoho. My jsme pro vás připravili netradiční recept na rajčatový dort.
Potřebujeme: 150 g špaldové mouky, 3 vejce, sůl, 3 lžíce oleje, 2 lžíce mléka, 250 g ricotty, sůl, mletý bílý pepř, kopr, sušené provensálské koření, bazalku, 200-250 g malých rajčat, 30 g balkánského sýra.
Postup: Přesejte mouku do misky, přidejte sůl, jedno vejce, dvě lžíce oleje, mléko a vypracujete těsto. Je-li to nutné, přidejte mouku, aby nedošlo k lepení těsta. Těsto vložte do fólie a nechte v chladničce asi 30 minut. Poté přesuňte těsto na pracovní desku mezi dvěma fóliemi a přeneste je na kulatou, vymazanou formu nebo na pečící papír. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na polovinu. Smíchejte sýr se dvěma vejci, rozprostřete a poklaďte bazalkou. Nalijte na těsto, přidejte rajčata, posypte provensálskými kořením a pokapejte lžící oleje. Dejte je do horké trouby a pečte. Po pečení přidejte listy bazalky a posypte balkánským sýrem.

Autor: Lenka Kostková