Zelenina a ovoce zpomalují růst nádorů

Ovoce a zelenina brzdí růst nádorů. Je prokázáno, že dostatečný příjem ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem flavonoidů, chrání zažívací trakt, tlusté střevo a konečník před vznikem nádorových onemocnění. Ovoce a zelenina chrání před nemocemi, které ohrožují život.

Zelenina a ovoce zpomalují růst nádorů

Ovoce a zelenina nejsou pro lidi jen zdrojem vitamínů, ale i dalších velmi důležitých látek s ochrannými účinky - flavonoidů. Jde o sloučeniny, které v rostlinách odpovídají za barvu, opylení či ochranu před UV zářením a pro lidi je důležitý jejich antioxidační účinek. V těle člověka vážou volné kyslíkové radikály, které vznikají během běžných fyziologických pochodů a organismus je při správné výživě a životosprávě dokáže inaktivovat. Pokud tomu tak není, a navíc člověk žije dlouhodobě ve znečištěném životním prostředí, vzniká oxidační stres buněk s jejich následným poškozením. Výsledkem jsou volnoradikálová onemocnění-ateroskleróza, kardiovaskulární choroby, infarkt, mozková příhoda, cukrovka, onkologické nemoci, předčasná stárnutí, Alzheimerova i Parkinsonova choroba.

Významné je preventivní působení flavonoidů pro vznik nádorových onemocnění. Mnohé experimentální práce například potvrdily zabrzdění růstu nádorových buněk účinkem flavonoidů. U některých typů onkologických onemocnění, jejichž výskyt je vysoký, například nádory zažívacího traktu, tlustého střeva a konečníku, je v prevenci dostatečný příjem ovoce a zeleniny nezbytný a právě jejich deficit se považuje za významný rizikový, vyvolávající faktor. Největší množství flavonoidů se nachází v luštěninách, sóje, ořeších a semenech, koření, ale i v čaji (zejména v zeleném), kávě nebo v červeném víně. Vysoký obsah má i cibule, česnek, pórek, citrusy-přičemž červené více než žluté -zelí, borůvky, celer, petržel nebo bobulové ovoce.
 

Autor: Lenka Kostková